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ANNEX A 

PENNSYLVANIA ADMINISTRATIVE CODE 

TITLE 49.  PROFESSIONAL AND VOCATIONAL STANDARDS 

PART I.  DEPARTMENT OF STATE 

Subpart A.  PROFESSIONAL AND OCCUPATIONAL AFFAIRS 

CHAPTER 47.  STATE BOARD OF SOCIAL WORKERS, MARRIAGE AND FAMILY 

THERAPISTS AND PROFESSIONAL COUNSELORS 

STATEMENT OF POLICY 

§ 47.101. Interpretation of § 47.12c (relating to Licensed clinical social worker) – 

statement of policy. 

(a) Purpose.  The Board has received inquiries regarding whether supervisory responsibilities 

will no longer be permitted to occur electronically once the waivers suspending certain 

regulatory requirements during the COVID-19 emergency expire on September 30, 2021.  This 

statement of policy is intended to clarify to the regulated community the Board’s current 

interpretation of the phrase “in person” contained in § 47.12c. 

(b) Background.  At the on-set of the COVID-19 emergency, it was important to waive or 

suspend certain regulatory requirements of the State Board of Social Work, Marriage and Family 

Therapy and Professional Counselors (Board) to increase the number of health-care practitioners 

available to respond in light of the emergency, as well as to enable individuals to continue with 

their educational requirements.  The Board regulations require that the supervisor,  must meet 

with the supervisee for a minimum of 2 hours for every 40 hours of supervised clinical 

experience. Previously, the requirement was that at least 1 of the 2 hours be with the supervisee 

individually and in person, and 1 of the 2 hours with the supervisee in a group setting and in 
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person. During the COVID-19 emergency, the “in person” requirement was waived to allow for 

these hours to be completed through electronic means, preferably on a HIPAA-compliant 

platform, but if that is not available, then by online methods such as Skype or Facetime.   

(c) Interpretation.  For the purposes of § 47.12c, supervision hours accumulated “in person” are 

not limited to those acquired while being physically present in the same room.  Technological 

advances have enabled individuals to communicate in real-time, regardless of their geographic 

proximity to one-another.  Therefore, the Board considers “in person” supervision to be met if a 

HIPAA-compliant electronic platform is used that allows for synchronous audio and video 

communication between the supervisor and supervisee.   This would not include supervision by 

telephone, email, instant messaging, online chat or other non-secure electronic communications 

that do not include real-time (synchronous) video and audio communications.  The setting in which 

the supervisor and supervisee are located when using electronic supervision must be professional 

and secure and may not be conducted from public locations such as coffee shops, libraries, or other 

locations where inadvertent disclosures of confidential information could occur.  
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CHAPTER 48.  STATE BOARD OF SOCIAL WORKERS, MARRIAGE AND FAMILY 

THERAPISTS AND PROFESSIONAL COUNSELORS 

STATEMENT OF POLICY 

§ 48.101. Interpretation of § 48.13 (relating to Licensed MFT) – statement of policy. 

(a) Purpose.  The Board has received inquiries regarding whether supervisory responsibilities 

will no longer be permitted to occur electronically once the waivers suspending certain 

regulatory requirements during the COVID-19 emergency expire on September 30, 2021.  This 

statement of policy is intended to clarify to the regulated community the Board’s current 

interpretation of the phrase “in person” contained in § 48.13(b). 

(b) Background.  At the on-set of the COVID-19 emergency, it was important to waive or 

suspend certain regulatory requirements of the State Board of Social Work, Marriage and Family 

Therapy and Professional Counselors (Board) to increase the number of health-care practitioners 

available to respond in light of the emergency, as well as to enable individuals to continue with 

their educational requirements.  The Board regulations require that the supervisor must meet with 

the supervisee for a minimum of 2 hours for every 40 hours of supervised clinical experience. 

Previously, the requirement was that at least 1 of the 2 hours be with the supervisee individually 

and in person, and 1 of the 2 hours with the supervisee in a group setting and in person. During 

the COVID-19 emergency, the “in person” requirement was waived to allow for these hours to 

be completed through electronic means, preferably on a HIPAA-compliant platform, but if that is 

not available, then by online methods such as Skype or Facetime.   

(c) Interpretation.  For the purposes of § 48.13(b), supervision hours accumulated “in person” are 

not limited to those acquired while being physically present in the same room.  Technological 

advances have enabled individuals to communicate in real-time, regardless of their geographic 
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proximity to one-another.  Therefore, the Board considers “in person” supervision to be met if a 

HIPAA-compliant electronic platform is used that allows for synchronous audio and video 

communication between the supervisor and supervisee.   This would not include supervision by 

telephone, email, instant messaging, online chat or other non-secure electronic communications 

that do not include real-time (synchronous) video and audio communications.  The setting in which 

the supervisor and supervisee are located when using electronic supervision must be professional 

and secure and may not be conducted from public locations such as coffee shops, libraries, or other 

locations where inadvertent disclosures of confidential information could occur.  
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CHAPTER 49.  STATE BOARD OF SOCIAL WORKERS, MARRIAGE AND FAMILY 

THERAPISTS AND PROFESSIONAL COUNSELORS 

STATEMENT OF POLICY 

§ 49.101. Interpretation of § 49.13 (relating to Licensed Professional Counselor) – 

statement of policy. 

(a) Purpose.  The Board has received numerous inquiries regarding whether supervisory 

responsibilities will no longer be permitted to occur electronically once the waivers suspending 

certain regulatory requirements during the COVID-19 emergency expire on September 30, 2021.  

This statement of policy is intended to clarify to the regulated community the Board’s current 

interpretation of the phrase “in person” contained in § 49.13(b). 

(b) Background.  At the on-set of the COVID-19 emergency, it was important to waive or 

suspend certain regulatory requirements of the State Board of Social Work, Marriage and Family 

Therapy and Professional Counselors (Board) to increase the number of health-care practitioners 

available to respond, as well as to enable individuals to continue with their educational 

requirements.  The Board regulations require that the supervisor, or one to whom supervisory 

responsibilities have been delegated, must meet with the supervisee for a minimum of 2 hours for 

every 40 hours of supervised clinical experience. Previously, the requirement was that at least 1 

of the 2 hours be with the supervisee individually and in person, and 1 of the 2 hours with the 

supervisee in a group setting and in person. During the COVID-19 emergency, the “in person” 

requirement was waived to allow for these hours to be completed through electronic means, 

preferably on a HIPAA-compliant platform, but if that is not available, then by online methods 

such as Skype or Facetime.   
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(c) Interpretation.  For the purposes of § 49.13(b), supervision hours accumulated “in person” are 

not limited to those acquired while being physically present in the same room.  Technological 

advances have enabled individuals to communicate in real-time, regardless of their geographic 

proximity to one-another.  Therefore, the Board considers “in person” supervision to be met if a 

HIPAA-compliant electronic platform is used that allows for synchronous audio and video 

communication between the supervisor and supervisee.   This would not include supervision by 

telephone, email, instant messaging, online chat or other non-secure electronic communications 

that do not include real-time (synchronous) video and audio communications.  The setting in which 

the supervisor and supervisee are located when using electronic supervision must be professional 

and secure and may not be conducted from public locations such as coffee shops, libraries, or other 

locations where inadvertent disclosures of confidential information could occur.  

 


